Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
21.2.2023

Maalitykki Sakari Tukiainen – Kambodžasta Eerikkilään

JPY:n sopimuksettomien leirille osallistunut Sakari Tukiainen on kulkenut pitkän ja hieman poikkeuksellisen matkan jalkapalloilijana.


Suomessa Tukiainen on pelannut viimeksi HIFK:ssa (Kuva: Juha Tamminen)

Tukiainen pelasi omat juniorivuotensa EPS:ssä. 17-vuotiaana motivaatio jalkapalloon kuitenkin lopahti. Muutaman vuoden tauon jälkeen Tukiainen palasi kentille Kutosessa pelaavassa CLE:ssa kaudella 2013. Pelipaikka vaihtui puolustajaksi hyökkääjäksi ja maaleja syntyi kauden aikana 30.

Tämän jälkeen matka jatkui Kakkosessa pelanneen Atlantiksen riveihin. Tukiainen paukutti Kakkosessa peräti 40 maalia, joka on edelleen yhden kauden maaliennätys kyseisessä sarjassa. Moni odotti maalitykkiä tämän jälkeen Veikkausliigakentille, mutta hän valitsi toisin ja siirtyi Viron pääsarjassa pelaavan FC Floran riveihin.

- Minulla oli agentti, jolla oli hyvät kontaktit Floraan. Florasta jäi pelkästään hyviä kokemuksia. Se oli ammattimainen seura, jossa kaikki asiat hoidettiin ihan viimeisen päälle. Sarjan taso ei ole Veikkausliigan tasolla, mutta Flora seurana oli tosi hyvä, Tukiainen muistelee.

Kahden Virossa pelatun kauden aikana Tukiainen onnistui maalinteossa myös hyvään tahtiin. Florassa maaleja syntyi 18 ja lainaseura Tulevik Viljandissa kuusi.

Vuonna 2017 oli vihdoin Veikkausliigan vuoro, kun Tukiainen teki sopimuksen RoPS:n kanssa. Ensimmäisellä liigakaudella maaleja syntyi kolme. Sen jälkeen matka jatkui taas ulkomaille, kun hän pelasi kaksi kautta Tanskan toiseksi korkeimmalla tasolla Thistedissä. Kahden kauden aikana maaleja syntyi 17.

Onnistuneen Tanskan reissun jälkeen oli aika taas palata valloittamaan Veikkausliigaa. Kausina 2019 ja 2020 Tukiainen teki HIFK:lle yhteensä 10 maalia. Kausi 2021 päättyi ennen kuin ehti edes kunnolla alkaa, kun hyökkääjä loukkasi polvensa.

- Polvi tuli hyvin kuntoon ja treenasin HIFK:n kanssa. Minulle tuli kuitenkin taas fiilis lähteä ulkomaille ja sain tarjouksen Kambodžan pääsarjasta, Tukiainen kertoo.

Eksoottinen Kambodža

Kambodžan kuningaskunnassa asuu noin 16 miljoonaa ihmistä.  Se sijaitsee Kaakkois-Aasiassa. 

Kambodžan suosituimmat urheilulajit ovat jalkapallo ja erilaiset kamppailulajit. Maan jalkapallomaajoukkue oli joulukuussa 2022 FIFA-rangissa sijalla 177. Maan paras saavutus on vuodelta 1972, kun se sijoittui neljänneksi Aasian mestaruuskisoissa.

- Totta kai sitä tuli selviteltyä aikana paljon taustoja maasta, kulttuurista ja joukkueesta. Päätin lopulta hyväksyä sopimustarjouksen, Tukiainen kertoo.

Tukiainen allekirjoitti kauden kattavan sopimuksen Boeung Ket -nimisen seuran kanssa.

- Maaliskuussa 2022 matkustin sinne ja kausi alkoi heti seuraavana päivänä. Pitää kyllä sanoa, että alku oli hieman hankala, kun piti sopeutua kuumuuteen ja pelityyliin, mutta siitä se pikkuhiljaa lähti kulkemaan. Kauden puolivälistä eteenpäin sujui tosi hyvin ja tein sarjassa lopulta 14 maalia, hyökkääjä sanoo.


Tukiainen teki Kambodžan pääsarjassa 14 maalia menneellä kaudella.

Boeung Ket jäi sarjassa lopulta neljänneksi.

- Sarjassa oli yllättävän hyvä taso. Toki maan jalkapallo on vielä kehitysvaiheessa, eikä kaikki ole täydellistä. Me pääsimme neljän parhaan joukkoon ja ns. yläloppusarjaan, mutta siellä emme enää onnistuneet niin hyvin ja lopullinen sijoitus oli tosiaan neljäs.

Kambodžan pääsarjassa joukkueet saavat rekisteröidä viisi ulkomaalaispelaajaa, joista neljä saa olla kentällä.

- Ulkomaalaispelaajien palkkataso oli ihan hyvä. Meidän joukkueessamme oli minun lisäkseni yksi brasilialainen, yksi nigerialainen, yksi iranilainen ja yksi saksalais-afganistanilainen. 

Tukiainen viihtyi maassa ja joukkueeseen hyvin. Ja kentällä esitykset olivat hyviä.

- Nyt maassa muutettiin hieman kauden rytmiä ja seuraava kausi alkaa vasta elokuussa. Tässä vaiheessa he eivät ole vielä tehneet sopimuksia ulkomaalaisten kanssa, ehkä taloussyistä. Kauden jälkeen puhuttiin, että he haluaisivat minut sinne takaisin seuraavaksi kaudeksi, mutta tässä vaiheessa katson nyt muita vaihtoehtoja.

Tukiainen korostaa, että jalkapallo on jalkapalloa, on maa mikä tahansa.

- Tästä reissusta jäi vain positiivisia kokemuksia. Joukkue piti huolta pelaajistaan ja siellä oli tosi mukavia ihmisiä. Yleisöä meidän peleissämme kävi pari tuhatta. Futis on futista myös Kambodžassa, maalitykki toteaa.

Nyt talvella Tukiainen sai tarjouksen myös Vietnamista. Matka kuitenkin jatkui helmikuussa Eerikkilään.

Sopimuksettomien pelaajien leiri

Jalkapallon Pelaajayhdistys järjesti helmikuussa Eerikkilässä kaksi leiriä sopimuksettomille pelaajille. 31-vuotias Tukiainen oli mukana molemmilla leireillä.

- En oikein osannut odottaa mitään, joten JPY:n leirit olivat minulle todella positiivinen yllätys. Hyvät valmentajat, hyviä pelaajia ja kaikki oli hoidettu todella hyvä, että pystyimme keskittymään vain jalkapalloon. Oli tosi kiva, että ympärillä oli pelaajia, jotka olivat samassa tilanteessa. Siitä sai myös hyvää vertaistukea, Tukiainen kertoo ja lähettää vielä JPY:lle kiitokset upeista tapahtumista.

Leirillä JPY:n joukkue pelasi kaksi peliä, kun vastassa olivat Ykkösen TPS ja SalPa. Molemmat pelit päättyivät tasalukemiin 1-1.

- Pelit olivat tärkeät, sillä niistä sai hyvää pelituntumaa. Molemmissa peleissä meillä oli kyllä mahdollisuudet voittoon, hyökkääjä summaa.

Tukiainen pohtii tarkasti seuraavan stepin urallaan. Maaliverkot ovat heiluneet kovaa tahtia Suomessa, Tanskassa, Virossa ja Kambodžassa. Se missä ne heiluvat seuraavaksi, on vielä auki.

- Totta kai sitä aina katselee ulkomailta myös vaihtoehtoja, mutta nyt kun olen ollut Suomessa, on herännyt fiilis jäädä tänne. Edelleen se Veikkausliiga on minulle sellainen, että siitä on jäänyt vähän hampaankoloon. Haluan tehdä siellä paljon maaleja ja taistella maalikuninkuudesta.

- Olen hyvässä kunnossa ja treenannut nyt hyvin. Katsotaan rauhassa, mitä seuraavaksi tapahtuu, Tukiainen sanoo.