Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
22.8.2022

Opiskelu valmistaa uran jälkeiseen elämään

Jalkapallouran jälkeisen elämän suunnittelu kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin.

Vain harva jalkapalloilijoista tienaa uransa aikana niin paljon, että koko loppuelämä olisi taloudellisesti turvattu. Siksi jo uran aikana on tärkeä miettiä ja suunnitella jalkapallouran jälkeistä elämää.

- Kun peliura päättyy, voi se usein olla hankala tilanne. Mitä teen nyt, millä täytän elämän, mistä saan palkkaa tai mikä minua kiinnostaa? Nämä ovat yleisiä kysymyksiä, joita pelaajaa joutuu miettimään peliuran päättymisen jälkeen. Siinä voi olla uhka, että putoaa tyhjän päälle, Markus Halsti painottaa.

Jalkapallourat päättyvät pääsääntöisesti noin 30-35-vuotiaana. Tämän jälkeen edessä on vielä yleensä noin 30 työvuotta.

- Opiskelu peliuran aikana ei välttämättä tarvitse olla B-suunnitelma tulevaan, vaan enemmänkin suunnitelma peliuran jälkeiseen elämään, Halsti painottaa.

Loukkaantuminen, sairastuminen, huonot seuravalinnat… On monia asioita, jotka voivat päättää peliuran vielä suunniteltua aikaisemmin. Siksi on tärkeää, että peliuran jälkeisen elämän suunnittelun aloittaa jo hyvissä ajoin.

- Jo se, että on joku koulutus hankittuna peliuran aikana, helpottaa paljon tulevaisuutta. Harva ihminen tietää varmuudella, että mikä hänestä tulee ”isona”, mutta kaikki opiskelut ja koulutukset antavat hyvää ja vakaata pohjaa tulevaisuudelle.

Halsti korostaa, että pelaamisen ja opiskelun yhdistäminen onnistuu hyvin. Ne antavat hyvää vastapainoa toisilleen.

- Kuulun itse siihen joukkoon, joka ei hirveästi tulevaisuutta miettinyt silloin peliuran alkuvaiheessa. Oli vain helppo todeta, että keskityn nyt jalkapalloon. 

Halsti aloitti peliuransa loppuvaiheessa opiskelut FIFPRO Online Academyssä.

- Siinä oli 15 vuoden tauko opiskeluista jo siinä vaiheessa. Ei se ollut helppoa aloittaa. Näin jälkikäteen kun miettii, niin olisi ollut järkevämpää, tai ainakin helpompaa, aloittaa opiskelut jo aikaisemmin.

- Nykyaikana pelaamisen ja opiskelun yhdistäminen on entistä helpompaa, kun lähes joka paikassa etäopiskelu on mahdollista. Se takaa sen, että opiskelu ei ole niin paikkasidonnaista ja sen voi rytmittää siihen omaan arkeen, Halsti sanoo.

Jalkapallon Pelaajayhdistys auttaa jäseniään kaksoisura-asioissa. Siinä tärkeä osa on erilaisten opiskelumahdollisuuksien löytäminen pelaajille.

Ole rohkeasti yhteydessä:
Aku Tervaniemi
Player Development Manager
+358 40 049 6093
aku.tervaniemi(a)jpy.fi