Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
24.3.2023

Rasmus Karjalainen: ”Opiskelu tuo hyvää tasapainoa”

Rasmus Karjalainen aloitti tammikuussa opiskelut Haaga-Helian Sport & Study – jalkapalloilijoiden opintopolulla.

Haaga-Helian jalkapalloilijan opintopolku koostuu korkeimmilla kansallisilla ja kansainvälisillä tasoilla pelaaville urheilijoille tarkoitetuista liiketalouden opinnoista, ja opintojen ja työelämätaitojen ohjauksesta. Opiskelijoilla on myös mahdollisuus mentorointiin, työelämäkokeiluihin ja työn opinnollistamiseen.

Ensimmäinen jalkapalloilijoiden ryhmä aloitti viime syksynä.

- Aloitin itse tosiaan nyt tammikuussa opiskelun. Hyvin on lähtenyt liikkeelle ja on ollut mielenkiintoista haastaa itseään vähän muissakin kuin vaan futisasioissa. Valmistuin lukiosta 2015. En ole sen jälkeen opiskellut, vaan keskitynyt pelkästään jalkapalloon. Se on vähän tuonut haasteita, mutta hyvin tässä on päässyt rytmiin mukaan, 26-vuotias Karjalainen kertoo.

Karjalainen on laittanut kaikkensa likoon jalkapallon eteen viime vuodet. Muutama vuosi sitten ajatus opiskelusta kuitenkin heräsi pelaamisen oheen.

- Kun pelasin Hollannissa 2019-2020, niin aloin miettiä opiskeluita ainakin ajatuksen tasolla. Huomasin, että yrittäjyys ja talousasiat kiinnostivat ja kirjakaupoista tuli haettua kirjoja näihin liittyen. Ja sitten kuulinkin tästä Haaga-Helian opintopolusta, niin tässä sitä ollaan, Karjalainen muistelee.

Karjalainen kärsi ikävästä päävammasta aikaisemmin urallaan, jonka takia hän myös joutui jättämään väliin Huuhkajien kanssa EM-kisat kesällä 2021.

- Se päävamma avasi silmiä. Silloin ymmärsi, että aika pienestä kiinni on tämäkin leikki. Silmät avautuivat, että maailmassa on tapahtuu muutakin ja ura voi olla ohi hetkessä, Karjalainen kertoo.

Karjalainen korostaa, että jalkapallon on edelleen ykkösjuttu, johon hän laittaa kaikkensa.

- Mutta opiskelu tuo hyvää tasapainoa. On hyvä saada välillä ajatukset irti jalkapallosta. Urheilijoiden on hyvä tehdä muutakin ja saada erilaisia virikkeitä. Pysyy mieli virkeänä ja pääsee haastamaan itseään myös näin kentän ulkopuolella.

Haaga-Helian jalkapalloilijoiden opintopolku on rakennettu niin, että se tukee ammattipelaajan arkea.

- Opinnot tehdään etänä ja pystyn itse luomaan omat aikataulut siihen. Ihan joka päivä en opiskele, vaan enemmänkin silloin kun on levännyt olo ja sen myötä virtaa ja energiaa.

Kohti Veikkausliigan sarja-avausta

Oululaislähtöinen Karjalainen palasi viime kesänä Suomeen ja teki AC Oulun kanssa sopimuksen. AC Oulun lisäksi hyökkääjä on pelannut Veikkausliigaa aikaisemmin PS Kemi Kingsin ja KuPS:n riveissä. Kesällä 2019 Karjalainen siirtyi Hollantiin Fortuna Sittardiin, jonka lisäksi hän pelasi ulkomailla myös Ruotsissa ennen paluuta Ouluun.

Kauteen 2023 valmistautumista on häirinnyt loukkaantuminen, joka on pitänyt Karjalaisen sivussa talven.

- Nyt mennään kuntoutumisessa jopa vähän etuajassa. Olen tällä viikolla treenannut jo joukkueen mukana. Viimeistään liigan sarja-avauksessa on tavoitteena olla kentällä. Toki olen vielä kaukana parhaasta kunnosta, mutta sitä kohti tässä mennään. Innolla odotan tulevaa liigakautta, Karjainen kertoo.

AC Oulu  on pelannut hyvän talven, jonka kruunaa Liigacupin finaali HJK:ta vastaan.

- Olemme varmasti monet yllättäneet. Liigacupin finaalipaikka kertoo, että meillä on mahdollisuudet vaikka mihin tällä kaudella. Jalat on pidettävä kuitenkin maassa, sillä mitään ei olla vielä saavutettu. Meillä on innoskas, hyvä ja nuori joukkue. Jos löydämme tasaisuuden otteisiimme, niin mahdollisuudet ovat korkealle. Kyllä mitalitaistelu ja europaikat ovat tähtäimessä, Karjalainen pohtii.

Karjalainen teki sopimuksen viime kesänä AC Oulun kanssa. 14 pelissä syntyi seitsemän maalia.

- Oma ennätys on 16 maalia ja sitä lähdetään totta kai parantamaan. Olen nykyään kokonaisvaltaisempi pelaaja ja pystyn osallistumaan paremmin myös pelinrakenteluun, joten rooli on ehkä vähän erilainen. Mutta haluan tehdän maaleja ja tiedän, että pystyn niitä paljon tekemään.

Karjalainen täyttää keväällä 27 vuotta. Pelivuosia on siis edessä vielä runsaasti.

- Minulla on isot ja kovat tavoitteet. Nyt haluan onnistua ja pelata hyvin täällä. Sen myötä siirto takaisin ulkomaille ja paluu A-maajoukkueeseen, Karjalainen summaa.