Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
19.6.2023

SAPIS-hanke vahvistaa urheilijoiden ääntä

Strengthening Athletes Power in Sports (SAPIS) -hankkeen tavoitteena on vahvistaa urheilijoiden vaikutus- ja äänivaltaa ja edustusta omien lajiensa ja urheilujärjestöjensä hallinnassa ja johtamisessa.

Kansainvälisen urheiluhallinnan yksi haasteista on se, että urheilijat eivät juurikaan pääse osallistumaan tehokkaasti oman lajinsa päätöksentekoon. SAPIS-hankkeen tavoitteena on puuttua suoraan tähän haasteeseen tutkimalla urheilijoiden "äänenpuutteen" laajuutta sekä löytää parempia käytäntöjä asian kehittämiseksi.

JPY on ollut SAPIS-hankkeessa mukana vuodesta 2020. Euroopan Unionin rahoittaman Erasmus+ -hankkeen vetovastuu on tanskalaisella Play the Game -organisaatiolla. 

JPY:n kanssa hankkeeseen lähti mukaan neljä yliopistoa: Swansea, Pompeu Fabra, Ljubljana sekä Utrecht, jotka ovat rakentaneet hankkeelle vahva teoreettista ja akateemista taustaa. Näiden lisäksi mukana ovat EU Athletes, Hollannin olympiakomitea sekä Play the Game.

- Verkostoissa vaikuttaminen on tärkeä osa strategiaamme. Uskomme vahvasti eri toimijoiden väliseen yhteistyöhön ja sen avulla voimme myös yhdessä laajana rintamana edistää urheilijoiden asemaa työntekijöinä sekä #ammattinajalkapallo -visiotamme, JPY:n toiminnanjohtaja Panu Autio toteaa.

Hankkeen alettua Suomessa koottiin SAPIS-verkosto, johon osallistui eri urheilijoita edustavia tahoja pelaajayhdistyksistä ja urheilijavaliokunnista sekä merkittävimpiä suomalaisia urheilujärjestöjä kuten SUEK ja KIHU ja lisäksi urheilupäättäjiä opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Verkoston tapaamisissa todettiin selkeä tarve lisätiedolle aiheen suhteen. 

- Totesimme yhdessä, että Suomessa oli selkeästi tarve selvittää tarkemmin, millainen rooli urheilijoilla ja urheilijoita edustavilla tahoilla on yleisesti ottaen suomalaisen urheilun päätöksenteossa. SAPIS-hankkeen tutkimukset tarjosivat meille mainion teoreettisen viitekehyksen. 

KIHU lähti selvittämään asiaa ja julkaisi vuonna 2021 Urheilijoiden ääni -tutkimuksen, joka julkaistiin samassa tilaisuudessa, kun Joukkueurheilijat ry:n toiminta aloitettiin. Seuraavassa vaiheessa ne joukkuelajit, joissa pelaajayhdistystoimintaa oli jo ollut aiemmin (koripallo, salibandy, pesäpallo ja lentopallo) sekä yleisurheilijat muodostivat omat itsenäiset urheilijayhdistyksensä.

- Jatkoimme SAPIS-ryhmän sisällä alkaneita keskusteluja tarkemmin urheilijoiden keskuudessa. Vastasyntyneet urheilijayhdistykset ja jo vakiintuneemmat JPY ja SJRY aloittivat keskustelut järjestäytymistavoista ja päädyimme perustamaan uuden Suomen Urheilijat -yhdistyksen, joka starttasi toimintansa tammikuussa 2023, Autio kertoo.

Suomen Urheilijat teki heti alkuun yhteistoimintasopimukset myös Olympiakomitean ja Paralympiakomitean urheilijavaliokuntien sekä Uimaliiton urheilijaedustajiston kanssa.

- Meillä on kasassa siis upea koalitio suomalaisten urheilijoiden edustajista. Keskustelut urheilijoita edustavien tahojen kanssa ovat Suomen urheilijat ry:n myötä nousseet tämän vuoden aikana täysin uudelle tasolle ja olemme jo nyt päässeet esimerkiksi eduskuntaan ja Säätytalolle paikkoihin, joissa on aito mahdollisuus vaikuttaa ja edistää urheilijoiden asemaa Suomessa, Suomen Urheilijoiden varapuheenjohtajana toimiva Autio painottaa.

Jalkapallon Pelaajayhdistys järjestää yhdessä Suomen Urheilijat Ry:n ja Play the Game -organisaation kanssa Strengthening Athlete Power in Sport (SAPIS)-seminaarin. Seminaari järjestetään Helsingissä Olympiastadionilla tiistaina 20.6.2023 klo 9-16.

- Tapahtuman tavoitteena on koota suomalaisia urheilijaedustajia ja urheiluvaikuttajia keskustelemaan urheilijoiden äänen kuulumisesta. Lavalla kuullaan kovan luokan kansainvälisiä asiantuntijoita ja inspiroivia urheilijapuheenvuoroja, JPY:n toiminnanjohtaja ja seminaarin avaussanat lausuva Autio kertoo.
(Lue lisää SAPIS-seminaarista)

Urheilun eettiset kysymykset puhuttavat tällä viikolla myös laajemmin Suomessa. Keskiviikkona Urheilun eettisten asioiden neuvottelukunta järjestää Urheilun eettiset haasteet muuttuvassa maailmassa -seminaarin 21.6. Molemmissa tilaisuuksissa keynote -puhujana kuullaan urheilun etiikkaan erikoistunut professori Mike McNamee.