Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
29.6.2023

Suomi voitti Unity Euro Cupin – ”Todella erityinen turnaus"

Suomi voitti UEFA:n ja UNHCR:n järjestämän pakolaistaustaisten kansainvälisen Unity Euro Cup -jalkapalloturnauksen. Turnaus järjestettiin 27.–29.6. Frankfurtissa Saksassa. Suomi oli loppuottelussa Irlantia vahvempi lukemin 2–1.

Toista kertaa järjestettävä Unity Euro Cup yhdistää ihmisiä yli rajojen ja korostaa urheilun roolia universaalina kielenä. 

Saksassa pelattuun turnaukseen osallistui 16 eri Euroopan maata ja se pelattiin neljässä eri lohkossa. Suomen kanssa samassa lohkossa pelasivat Ranska, Latvia ja viime vuoden voittajamaa Saksa. Suomi voitti alkulohkossaan kaksi otteluistaan (Latvia 0–1 Suomi, Suomi 7–0 Saksa) ja pelasi yhden tasapelin (2–2) Ranskaa vastaan. 

Välierässä vastaan asettui Italia, jonka Suomi voitti niukasti 2–1. Myös turnauksen finaali oli jännittävä. Suomi voitti mestaruuden kaatamalla loppuottelussa Irlannin 2–1.

Jalkapallo kuuluu kaikille -kiertue

Maahanmuuttovirasto ja Jalkapallon Pelaajayhdistys ovat jo vuodesta 2013 vieneet maailman suosituimman urheilulajin elävöittämään turvapaikanhakijoiden arkea vastaanottokeskuksissa. Jalkapallo kuuluu kaikille sanomaa on levitetty kiertueen ja Vastaanottokeskusten SM-lopputurnauksen kautta yhteistyössä Palloliiton kanssa.

Kiertueen tavoitteena on parantaa vastaanottokeskusten asiakkaiden fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia lisäämällä liikuntaa ja jalkapallon pelaamista vastaanottokeskuksissa ympäri Suomea. Kiertue jatkuu heti ensi viikolla.

Tänä vuonna osana Jalkapallo kuuluu kaikille -kiertuetta innokkaimmille ja onnekkaimmille pelaajille on tarjottiin mahdollisuus osallistua UEFA:n ja UNHCR:n järjestämään Unity Euro Cupiin.

Unity Euro Cupi pelattiin pelimuodolla 7v7, jossa jokainen joukkue koostui 11 pelaajasta. Heistä kahdeksan oli oltava pakolaistaustaisia henkilöitä ja vähintään kahden naisia. Yksi Suomen pelaajista turnauksessa oli Jalkapallon Pelaajayhdistyksen projektipäällikkö Emma Immonen.

- Turnaus oli erittäin onnistunut ja päällimmäisenä mieleen jäi se upea tunnelma, joka siellä vallitsi. Kaikki olivat tulleet pelaamaan hyvällä mielellä, mutta sopivasti tosissaan. Meidän joukkueemme oli aivan huikea ja hyvä fiilis kentän ulkopuolella vaikutti varmasti myös peliesityksiimme. Turnauksen voitto huipensi tienkin koko reissun. Tämä oli myös itselleni arvokas kokemus mutta hienointa on se, että vaikeista taustoista lähtöisin olevat pelaajat pääsivät toteuttamaan itseään Suomen pelipaita päällä, Immonen iloitsee.

”Kaikki on mahdollista”

Suomen joukkueen valmentajana toimi brasilialainen entinen huippupelaaja ja ammattivalmentaja Jeferson Pires, joka on vastannut pitkään Jalkapallo kuuluu kaikille -kiertueesta. Immosen lisäksi joukkueen matkassa mukana olivat myös muun muassa Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Panu Autio sekä Maahanmuuttovirastoa Suomen joukkueessa edustanut Oulun vastaanottokeskuksen Riku Kivimäki.

- Tämä on palkinto kaikille, jotka osallistuvat ympäri vuoden Jalkapallo kuuluu kaikille -kiertueelle - valmentajille, pelaajille, ohjaajille. Tämä on osoitus kaikille siitä että, kaikki on mahdollista, jos olet valmis tekemään kovaa työtä, Pires kertoo. 

- Olen tehnyt JPY:n kanssa töitä yli 10 vuotta vuotta rasismia vastaan. Aihe on tärkeä ja olen itse myös ollut aikaisemmin rasismin kohteena. On ollut kunnia jo vuosia kiertää vastaanottokeskuksia ja viemässä ihmisille jalkapallon ilosanomaa, joka yhdistää ihmisiä ympäri maailman.

Pires korostaa, että jalkapallon ilosanoma vastaanottokeskuksissa on erittäin merkittävä asia.

- Esimerkiksi viime vuonna Mikkelissä ukrainalainen äiti tuli meille valmentajille sanomaan "Kiitos, että tulitte tänne. En ollut nähnyt yli vuoteen poikani hymyä”. Jos pystymme tuoda iloa ja uskoa yhdellekin ihmiselle, olemme onnistuneet, Pires sanoo.

Frankfurtin Unity Euro Cup oli pelaajille upea kokemus. Eikä pelkästään mestaruuden takia.

- Kaikki asiat tehtiin niin, että pelaajat olivat oikeasti edustamassa Suomea. Lennot, matkustusasut, treeniasut, pelit, ruokailut, palaverit ja niin edelleen. Eli ihan samat toimet ja palvelut kuin ammattipelaajille. Paluulennolla koneen kapteeni antoi luvan tuoda pokaalin koneeseen ja hän myös kuulutti kesken lennon onnittelut Euroopan mestaruudesta. Se oli hieno hetki pelaajille, valmentaja sanoo.

- Kiitos Migri, Pelaajayhdistys ja Palloliitto, jotka järjestivät upean matkan meille Frankfurtiin. Ja ennen kaikkea kiitos jokaiselle Pelaajalle. Te edustitte Suomea parhaalla mahdollisella tavalla! Nyt voimme vihdoinkin sanoa, että Suomi on Euroopan mestari, Pires päättää.

”Siitä elämässä on kyse”

Suomen joukkue pelasi vakuuttavasti läpi turnauksen ja finaalivoitto Irlannista toi Suomelle mestaruuden. Finaalissa Suomen molemmat maalit viimeisteli Mohammad Ahmadi. Mestaruus oli Suomelle ensimmäinen UEFA:n kilpailuissa.

Mestaruuspokaalin nosti ilmaan Suomen kapteeni Hassan Yaghoubi.

- Tämä oli todella erityinen turnaus. Mahtava tilaisuus kaikille kokoontua yhteen ja tavata toisiaan jalkapallon parissa. Toivottavasti turnaus jatkuu joka vuosi.

- Jalkapallo on mielestäni maailman paras urheilulaji. Ja kun näkee kaikki nämä ihmiset yhdessä nauttimassa ja nauramassa, niin siitä elämässä on kyse, Yaghoubi kertoo.

Suomen joukkueen kokoonpano turnauksessa

PELAAJAT
Ayisat Yusuf-Aromire
Emma Immonen
Mohammad Ahmadi
Rohollah Heidari
Mostafa Mohammadi
Omid Musawi
Ali Hajizadeh
Hassan Yaghoubi
Artem Liehostaiev
Foday Conteh

TAUSTAT
Jeferson Pires, päävalmentaja
Moshtagh Yaghoubi, apuvalmentaja
Sasu Setälä, fysio
Aku Tervaniemi, joukkueenjohtaja
Riku Kivimäki, joukkueenjohtaja
Panu Autio, team ambassador
Rebecca Einhoff, team liaison officer