13.5.2020

Mihaly Szerovay on Suomen ensimmäinen jalkapalloprofessori

Liikuntatieteiden tohtori Mihaly Szerovay, 37, on valittu Jyväskylän yliopiston ja Suomen Palloliiton yhteiseen työelämäprofessorin tehtävään.

Unkarilais-suomalainen Szerovay aloittaa viisivuotisessa tehtävässä syyskuussa 2020. Jalkapalloprofessorin tavoitteena on edistää lajin tutkimustyötä sekä kehittää valmennus- ja koulutustoimintaa.

Szerovaylle muutto Jyväskylään ja liikuntatieteelliseen tiedekuntaan on mieluisa paluu vanhaan kotikaupunkiin. Szerovay väitteli tohtoriksi tiedekunnasta vuonna 2018 ja on sen jälkeen toiminut jalkapallotieteiden yliopistonlehtorina Southamptonissa Englannissa. Vuosina 2007–2012 Szerovay pelasi ammattilaisena JJK Jyväskylän maalivahtina.

- Olen todella innoissani ja otettu valinnastani tähän tehtävään. Minulla kestää varmaan hetken aikaa ymmärtää nämä uutiset, mutta palaan todella mielelläni Suomeen, Szerovay sanoo.

Yliopiston ja Palloliiton edustajat ovat erittäin tyytyväisiä valintaan. Valinta osaavien, kansainvälisten hakijoiden joukosta ei ollut helppo.

- Saimme 13 erinomaista hakemusta ja valinta näiden laadukkaiden ehdokkaiden joukosta oli vaikea. ”Misin” valintaa puolsi samanaikaisesti hänen suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin tuntemuksensa ja toisaalta juuri kansainvälisyys.

- Jalkapalloprofessuuri, sen mukanaan tuoma akateemisuus ja tutkimustyö yhteistyössä yliopiston kanssa luo mahdollisuuden saada lisää koulutettuja ihmisiä jalkapallon pariin. Huippujalkapallon kehittämisen lisäksi professuuri edistää suomalaisen seuratyön tietopohjaista tekemistä ja sitä kautta lisää liikettä lasten ja nuorten elämään, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti sanoo.

Yliopiston rehtori näkee tehtävän uutena ja tärkeänä avauksena yliopistomaailmassa.

- Tällä yhteisellä avauksella on saatu kansainvälisen luokan osaaja, joka tuo merkittävää lisäarvoa sekä yliopistolliseen tutkimukseen että käytännön toimintaan. Tämä on juuri se, mitä tavoittelimmekin, rehtori Keijo Hämäläinen sanoo.

Akateeminen osaaminen jalkapalloon

Szerovay pitää uutta tehtäväänsä erinomaisena mahdollisuutena yhdistää käytäntöä ja tutkimusta jalkapallon edistämiseksi.

- Näen oman roolini mahdollistajana ja fasilitaattorina. Tavoitteeni on tämän uuden yhteistyön avulla edistää jalkapalloa, akateemista ja tieteellistä osaamista että koko yhteiskuntaa. Haluan viedä eteenpäin tutkimusta, koulutusta ja verkostoitumista, Szerovay sanoo.