Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
28.5.2023

Kaksoisuramallit tukevat pelaajien arkea ja tulevaisuutta

Tarkoitus ei ole tehdä B-suunnitelmaa, vaan tehdä A-suunnitelmasta niin kokonaisvaltainen kuin mahdollista, kirjoittaa JPY:n Player Development Manager Aku Tervaniemi.

Kaksoisuramallit tukevat pelaajien arkea ja tulevaisuutta

Paljon puhutaan jalkapalloilijoiden kaksoisurasta ja erilaisista malleista siihen. Onkin hyvä avata alkuun, mitä tämä tarkoittaa:

Urheilu ensimmäisenä ammattina
Urheilu ensimmäisenä ammattina tarkoittaa vaihetta, jossa urheilija keskittyy täysipäiväisesti urheiluun. Vaihe sisältää koulutus- ja elämänurasuunnitelman, joka valmistaa huippu-urheilun jälkeiseen uraan.

Urheilun ja opiskelun yhdistäminen
Urheilun ja opiskelun yhdistäminen voi tarkoittaa opiskelua avoimessa korkeakoulussa, räätälöityjä ratkaisuja ammattillisissa oppilaitoksissa tai tutkinto-opiskelua korkeakoulussa. Eri oppilaitoksilta löytyy myös erityisesti urheilijoille suunnattuja oppisisältöjä.

Urheilun ja muun työn yhdistäminen
Muussa työssä käymiselle voi olla taloudellisia tarpeita, mutta se voi myös tasapainottaa urheilijan elämää ja tukea urheilun tuloksen tekoa. Muun työn tekeminen urheilun ehdoilla edellyttää työnantajalta joustavuutta työajoissa ja työtunneissa.

Urasiirtymä
Urasiirtymä tarkoittaa vaihetta, jossa urheilija lopettaa tavoitteellisen huippu-urheilun, muuttaa paikkakuntaa, aloittaa opinnot, loukkantuu tai siirtyy muuten seuraavaan uravaiheeseen elämässään.

Miten me autamme?

Teemme yhteistyötä usean eri oppilaitoksena kanssa, jotta suomalaiset jalkapalloilijat voisivat mahdollisimman kivuttomasti hakeutua opintojen pariin jo huippu-uran aikana, tai viimeistään heti peliuran jälkeen. Kaikissa näissä oppilaitoksissa on huomioitu se, että pelikausi vie runsaasti aikaa harjoituksineen ja peleineen. Tällä hetkellä haku on auki mm. Haaga-Helian Jalkapalloilijan opintopolkuun sekä huippu-urheilijoille suunnattuun liikunnanohjauksen perustutkintoon.

Jalkapallon ja muun työelämän yhdistäminen joustavasti auttaa pelaajia kerryttämään työkokemusta, saamaan uusia verkostoja ja helpottamaan peliuran päättymisen jälkeistä siirtymää muuhun työelämään. Kartoitamme jatkuvasti erilaisia mahdollisuuksia pelaajille tehdä töitä kätevästi peliuran aikana tai peliuran päättymisen jälkeen. Tällä hetkellä kannattaa tutustua esimerkiksi Eezy Unitedin ja Freshin tarjontaan.

Kun pelaaja keskittyy jalkapalloon ns. ensimmäisenä ammattina, kannattaa silti miettiä jo tulevaa. Jalkapalloura saattaa päättyä äkillisesti esimerkiksi loukkaantumiseen, jolloin saattaa pudota tyhjän päälle. Ja kuten sanottu, opiskeluun uran aikana on paljon erilaisia ja joustavia mahdollisuuksia, jotka pystyy hyvin sovittamaan pelaamisen oheen. Moni pelaaja sanookin, että täyspäiväisen pelaamisen oheen opiskelu tuo hyvää vastapainoa ja ajatuksia irti jalkapallosta.

Kun se ura kaikilta jossain vaiheessa päättyy, on aika siirtyä jalkapallouran jälkeiseen uraan. Mitä paremmin tähän on valmistautunut, sitä helpommin siirtymä onnistuu. Sama koskee muita muutoksia elämässä ja jalkapallouralla: loukkaantumiset, muutot, opintojen aloittaminen jne.

Nämä neljä vaihetta on jokaisen jalkapalloilijan hyvä pitää mielessä koko ajan ja me Pelaajayhdistyksessä autamme jäseniämme kaikissa vaiheissa. Kontaktit pelaajiin tulevat erilaisia reittejä pitkin, osa on minuun yhteydessä ja osaan olen ollut itse yhteydessä. Haluaisin kuitenkin painottaa, että pelaajien kannattaa olla aktiivisia, vaikka ei akuutisti etsisi töitä tai hakisi opiskelupaikkaa.

Työmahdollisuudet, opiskeleminen, urasuunnittelu tai vaikka sparraus oman CV:n tekemiseen – kaikissa näissä pystymme auttamaan pelaajia.

”Kokonaisvaltainen A-suunnitelma”

Haluan myös vielä korostaa, että omaa futisuraa ei voi ennustaa, joten myös tätä varten on tärkeää pohtia omia vahvuuksia ja kiinnostuksen kohteita. Australian pelaajayhdistys on sanoittanut hyvin, että tarkoitus ei ole tehdä B-suunnitelmaa, vaan tehdä A-suunnitelmasta niin kokonaisvaltainen kuin mahdollista.

Urasuunnittelu ei myöskään tarkoita, että tulee heti aloittaa opiskelu tai muiden töiden miettiminen, vaan enemmänkin pitkänäköistä suunnitelmaa siitä, miten tehdä siirtymä urheilijasta työelämään mahdollisimman sujuvaksi ja millaisia vaiheita tässä voi olla. Tärkeää on ottaa asioista selvää ja tässä myös minä pystyn toivon mukaan olemaan apuna.

Ole rohkeasti yhteydessä!

Aku Tervaniemi
Player Development Manager
p. 040 049 6093 
aku.tervaniemi@jpy.fi

LUE LISÄÄ AIHEESTA

Ammattilaisena Saksassa: Juho Kilo pelaa ja opiskelee
Kun jalkapalloura päättyy: Rasmus Holma
Rasmus Karjalainen: ”Opiskelu tuo hyvää tasapainoa”
Kun jalkapalloura päättyy: Duarte Tammilehto
Leo Väisänen: "Opiskelu on ollut täydellinen lisä arkeen"
Emma Immonen: Miksi tyytyä yhteen, kun voi saada kaksi?
Markus Halsti: Opiskelu valmistaa uran jälkeiseen elämään
Tim Sparv: Uran loppuminen voi olla ammatti­urheilijalle karu tilanne
Henriikka Mäkelä luo kaksoisuraa Hollannissa