Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
1.9.2020

Kohti urheilujohtamisen maailmaa – FIFPRO Online Academy on etäopiskelun edelläkävijä

Nykymuotoinen Suomen Jalkapallon Pelaajayhdistys perustettiin vuonna 1992. Pelaajayhdistys julkaisee kesän 2020 aikana juttusarjan, jossa esitellään yhdistyksen eri merkkipaaluja menneiden vuosien varrelta aina tähän päivään asti. Jalkapallon Pelaajayhdistys esittelee juttusarjassa koko JPY:n syntyhistoriaa, kehitystä ja kansainvälistymistä sekä yhdistyksen avainhenkilöitä. Juttusarja nostaa lisäksi esiin yhdistykselle merkittäviä tapahtumia, saavutuksia sekä projekteja. Suomen Jalkapallon Pelaajayhdistyksen historiaa on koonnut ja kirjoittanut turkulainen historioitsija, filosofian maisteri Petri Lavonen, jonka tekemään tutkimustyöhön juttusarja pohjautuu.


Niklas Moisander lähti ensimmäisten joukossa suorittamaan tutkintoa. (Kuva: Juha Tamminen)


Pelaajayhdistyksen entinen puheenjohtaja Tero Koskela pääsi keväällä 2012 seuraamaan aitiopaikalta suuren kansainvälisen seuran johtamista peräti kymmenen viikon ajan. Koskela opiskeli tuolloin Kansainvälisen Pelaajayhdistyksen omassa FIFPro Online Academyssa urheilujohtamista ja hänen työharjoittelunsa kohteena oli lontoolainen Fulham FC. Koskela oli käynyt jo tutustumassa Fulhamiin ennen varsinaista harjoittelujaksoa.

- FIFPro kantaa huolta jäsenmaidensa pelaajien koulutus- ja työasioista peliuran aikana, mutta myös sen jälkeen. Pääsin mukaan kansainväliseen FIFPro Online Academyn koulutusohjelmaan ja olen todella tyytyväinen sen antiin. Fulhamissa pääsen tutustumaan oikeastaan kaikkeen, niin urheilu- kuin business-puoleenkin. Minulle oikein painotettiin tämän harjoittelujakson tärkeyttä. Kävin jo tutustumassa Fulhamin organisaatioon ja minulta kysyttiin heti ihan suoraan, mihin kaikkeen haluan perehtyä, Koskela kiitteli.

- Minua kiinnostavat eniten pelaajakehitykseen liittyvät asiat, seura operatiivinen johtaminen, markkinointi ja viestintä, nuorten pelaajien ja oppilaitosten välinen yhteistyö sekä ihan itse ottelutapahtumat, Koskela listasi.

Koskela kuului niiden viiden suomalaisen pioneeripelaajan joukkoon, jotka aloittivat omat opintonsa FIFPro Online Academyn kansainvälisessä ryhmässä syksyllä 2011. Opinnot toteutettiin käytännön tasolla FIFPro:n ja tanskalaisen University College of Northern Denmarkin (UCN) tiiviinä yhteistyönä. Projektiin oli liittynyt heti mukaan kaksitoista (12) kansallista pelaajayhdistystä. Suomi oli siis tässäkin asiassa etulinjassa. Ensimmäiseen ryhmään kuului yhteensä 51 eurooppalaista huippujalkapalloilijaa ja tähtäimessä oli korkeakoulutasoinen urheilujohtamisen loppututkinto.

Koko tutkinto suoritettiin verkko-opiskeluna. UCN lähetti kaikki luennot tiedostoina verkon kautta, joten jokainen pelaaja pystyi seuraamaan niitä silloin, kun siihen oli parhaiten aikaa. Pelaajat osallistuivat myös harjoitustöihin verkon kautta. Yliopiston antoi pelaajille myös tarvittavaa opintojen ohjausta tilanteen mukaan. Pelaajien koulutusohjelma oli koko ajan täsmälleen sama kuin yliopiston muillakin opiskelijoilla.

- Tämä vaatii meiltä perheellisiltä pelaajilta suunnitelmallista ajankäyttöä. Olen kunniahimoinen ja haluan päästä opinnoissani eteenpäin. Toivottavasti pystyn hyödyntämään opintojani tulevaisuudessa joko jonkun seuran johtotehtävissä tai valmennustyössä, Koskela unelmoi.

Koskelan toive toteutui, sillä hän on työskennellyt vuodesta 2015 lähtien Eerikkilässä Sami Hyypiä Academyn valmentajana ja kouluttajana. Koskela organisoi nykyään Sami Hyypiä Akatemian ja Ekkonon kautta muun muuassa valmentajien koulutustilaisuuksia.


Tero Koskela tutustui opiskeluissa Fulhamin organisaatioon. (Kuva: Juha Tamminen)

Ensimmäisen ryhmässä opintonsa aloitti myös Saksan Bundesliigassa pelaavan Werder Bremenin kapteeni, Niklas Moisander. Hän pelasi kaudella 2011-12 hollantilaisessa AZ Alkmaarissa ja oli myös Huuhkajien kippari.

- Mietin viime vuonna, että haluan varautua myös pelaajauran jälkeiseen aikaan ja hain opiskelupaikkaa. Pääsin onneksi mukaan ja olen tykännyt todella paljon opiskelusta. Opinnot tuovat tervettä vastapainoa pelaamisen ja harjoittelun rinnalle. Meillä oli poikkeuksellisen paljon pelejä viime kaudella, mutta opiskelujärjestelmä on onneksi todella joustava, Moisander suitsutti.

- Kaikki tunnit ja luennot lähetetään suoraan verkkoon, josta niitä on helppo seurata, sitten kun on parhaiten aikaa. Tämä opintokokonaisuus on luotu erikseen huippupelaajille, kannattaa ehdottomasti hakea mukaan, jos opinnot kiinnostavat, Moisander suositteli.

Moisanderin huippu-ura on jatkunut tähän päivään asti. Hän palasi AZ Alkmaarista Ajax Amsterdamiin ja nousi sielläkin joukkueensa kapteeniksi. Sen jälkeen hän pelasi yhden kauden Italian Serie A -seura Sampdoriassa, josta matka jatkui Bremeniin.

Tanskalainen Rasmus Haagensen kuului FIFPro Oneline Academyn opinto-ohjausryhmään. Hän hehkutti ryhmän onnistunutta alkustarttia erittäin tyytyväisenä. Hän kuitenkin muistutti, että joustavakin opintomuoto vaatii paljon työtä.

- On ollut erityisen tärkeää pitää henkilökohtaista yhteyttä kaikki pelaajiin, että kaikki saavat varmasti tarvittavaa tukea opintojen edistymiseen, Haagensen painotti.

LUE AIKAISEMMAT OSAT:

OSA 1: Pelaajayhdistyksen alkujuuret johtavat 1970-luvun Tampereelle
OSA 2: Helsinkiläisten vuoro yrittää – 1990-luvun vaihteessa herättiin pysyvästi
OSA 3: Maajoukkuekolmikko aktiivisena – Pelaajayhdistys perustettiin virallisesti vuonna 1992
OSA 4: Tampereen vuoden 1994 kokous käännekohtana – Jakonen ja Koivistoinen uusina primus motoreina
OSA 5: Urheilijoiden työoikeuksien esitaistelija - Mika Palmgrenista pelaajien lainopillinen neuvonantaja
OSA 6: Kohtalokkaita arvovalintoja – Urheilijat jäivät jälkeen muusta työelämän kehityksestä
OSA 7: Tärkeitä juridisia virstanpylväitä – Monet muutokset ovat syntyneet esimerkkitapausten kautta
OSA 8: Uudenlaisia ongelmatilanteita – Edunvalvontakentällä riittää edelleen runsaasti tehtävää
OSA 9: Pelin ja pelaajan puolella – Yhdistyksen toiminta vakiintui, monipuolistui ja kansainvälistyi
OSA 10: Koulutus kannattaa aina – Pelaajille on räätälöity useita eri tutkintomahdollisuuksia
OSA 11: Suomen Pelaajayhdistys liittyi kansainväliseen kattojärjestöön 2001
OSA 12: JPY:n verkostoituminen on tuottanut tulosta
OSA 13: Jalkapallo kuuluu kaikille!
OSA 14: Näytetään punaista korttia rasismille! – Pysyvä osa Pelaajayhdistyksen arvomaailmaa
OSA 15: JPY:n strategian 11 teesiä vuodelta 2007 – ”Ydin lähtee jäsenistämme”