Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
26.10.2020

Todellista glamouria ja tähtiloistetta – Suomalaisetkin mukaan äänestämään FIFPro World XI -tähdistö

Nykymuotoinen Suomen Jalkapallon Pelaajayhdistys perustettiin vuonna 1992. Pelaajayhdistys julkaisee kesän 2020 aikana juttusarjan, jossa esitellään yhdistyksen eri merkkipaaluja menneiden vuosien varrelta aina tähän päivään asti. Jalkapallon Pelaajayhdistys esittelee juttusarjassa koko JPY:n syntyhistoriaa, kehitystä ja kansainvälistymistä sekä yhdistyksen avainhenkilöitä. Juttusarja nostaa lisäksi esiin yhdistykselle merkittäviä tapahtumia, saavutuksia sekä projekteja. Suomen Jalkapallon Pelaajayhdistyksen historiaa on koonnut ja kirjoittanut turkulainen historioitsija, filosofian maisteri Petri Lavonen, jonka tekemään tutkimustyöhön juttusarja pohjautuu.


Tuomas Lähdesmäki U19 maajoukkueen kanssa äänestämässä vuonna 2014.

Jalkapallon Pelaajayhdistys liittyi Kansainvälisen Pelaajayhdistyksen, FIFPRO:n, jäseneksi vuonna 2001. Täysjäsenyys poiki nopeasti uusi mahdollisuuksia, mutta myös vastuuta.

Vuonna 2002 yhdistyksen lainopillinen neuvonantaja Mika Palmgren nimitettiin jalkapallon kansainvälisen välimiesoikeuden jäseneksi, mikä oli suuri kunnia. Palmgrenin vastuu laajeni myöhemmin myös dopingkomiteaan. Toiminnanjohtaja Markus Juhola valittiin puolestaan FIFPRO:n teknisen komitean jäseneksi.

Pelaajayhdistys pääsi FIFPRO:n kautta myös EU:n alaiseen Social Dialogue of Professional Football -prosessiin, jossa oli mukana 50 jäsenmaata. Se aloitti yleisen työehtosopimuksen valmistelun Euroopan liigojen, seurojen ja pelaajayhdistysten kesken.

Mutta tuli FIFPRO-jäsenyyden mukana myös eräs hieman rennompi ja kevyempi velvoite, tai puhutaan mieluummin kunniasta. Suomalaiset pelaajat pääsivät nimittäin äänestämään koko maailman vuosittaista all stars -joukkuetta. Eli, kaikkien eri kansallisten pelaajayhdistysten jäsenet olivat oikeutettuja äänestämään eri pelipaikkojen parhaita pelaajia maailmassa. Niistä koottiin virallinen FIFPRO World XI -tähdistöjoukkue.

Kauden 2004-05 FIFPRO World XI -tähdistöjoukkue julkistettiin syyskuussa 2005 Lontoossa. FIFPRO:n kaikkien aikojen ensimmäinen palkintogaala pidettiin upeissa puitteissa BBC:n studioilla. Todellista glamouria tapahtumaan toi se, että paikalla oli tietysti myös palkittuja pelaajia.

Suomalaisittain kiinnostavaa oli taas se, että Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Markus Juhola pääsi kokemaan heti ensimmäisen juhlahumun paikan päältä ja raportoi tapahtumista suomalaiselle jalkapalloväelle.

- Puitteet oli todella juhlavat ja hienot, mutta samalla sopivan rennot. Palkitseminen tapahtui suorassa lähetyksessä BBC:n hienoilta studioilta. Tapahtuman julkisuusarvo on täällä todella suuri. Näkyvyys ja julkisuus tuo varmasti arvonnousua myös FIFPRO:n suuntaan. Oli se sen verran onnistunut ensimmäiseksi tapahtumaksi, että uskon tästä tulevan pysyvän tradition, Juhola arveli – ja oli oikeassa.


Maailman tähtipelaajat antavat aina myös itse äänensä vuoden parhaille.

FIFPRO palkitsi vuoden parhaana pelaajana brasilialaisjonglööri Ronaldinhon, joka pelasi tuolloin FC Barcelonassa. Vuoden nuoreksi pelaajaksi äänestettiin Manchester Unitedin Wayne Rooney. Myös yleisö pääsi äänestämään vuoden nuorta pelaajaa ja kunnian sai muuan Cristiano Ronaldo. Manchester Unitedin miehiä tuolloin hänkin.

Itse FIFPRO World XI -tähdistöjoukkue vilisi tietysti tuon ajan maailman parhaita pelaajia. Puolustuspäätä dominoi AC Milan, josta tulivat maalivahti Dida sekä puolustajat Paolo Maldini, Alessandro Nesta sekä Cafu. Neljäs puolustaja oli sitten Chelsean John Terry.

Keskikentän miehittivät Ronaldinho, Claude Makelele (Chelsea), Frank Lampard (Chelsea) sekä Zinedine Zidane (Real Madrid). Kärkikaksikoksi seuloutui kaikkien maailmantähtien joukosta Andrei Shevchenko (AC Milan) sekä Samuel Eto´o (FC Barcelona).

FC Barcelonan tähdet, Ronaldinho ja Eto´o, saapuivat varta vasten Kataloniasta Lontooseen palkintojaan noutamaan.

- Tämä on erittäin tärkeä kunnianosoitus minulle ja kunnia olla tällaisessa tapahtumassa, joka järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Tällaiseen joukkueeseen on todella vaikea päästä mukaan. Arvostan näitä valintoja aivan erityisesti siksi, koska äänestyksen takana ovat kaikkein parhaat asiantuntijat, eli pelaajat ympäri maailman, Eto´o kiitteli.

Barcelonan kamerunilaiskärki intoutui vielä ylistämään joukkuekaveriaan Ronaldinhoa, joka olikin tuona kautena maailman ykkönen.

- Hän on aivan ainutlaatuinen pelaaja ja on kentällä aina siellä, missä pitääkin olla, Eto´o painotti.

Myös hymyilevä brasilialaistaikuri pääsi itse ääneen.

- Kuka tahansa FC Barcelonan joukkueen pelaajista olisi ansainnut tulla valituksi tähän joukkueeseen. Jokainen pelaajistamme on maailman huippu omalla pelipaikallaan, iloisen ja hyökkäävän jalkapallon symboliksi noussut Ronaldinho puolestaan ylisti.

Ranskalaismaestro Zidane ja AC Milanin tähtipelaajat joutuivat valitettavasti jättämään tilaisuuden väliin, mutta heiltä tuli asiaankuuluvat videotervehdykset suorana lähetyksenä.

- Kiitän kaikkia äänestäjiä ja niitä pelaajia, jotka antoivat äänensä juuri minulle. Mukana on niin loistavia pelaajia, että on suuri kunnia kuulua tähän joukkoon. Olen pahoillani, että en päässyt Lontooseen paikan päälle, loukkaantumisesta toipuva Zidane harmitteli.

- AC Milanilla oli kova otteluruuhka päällä ja he joutuivat jäämään Milanoon. AC Milanin palkitut pelaajat olivat kuitenkin puvut päällä San Sirolla ja ottivat palkintonsa vastaan kiitospuheiden säestämänä, Juhola kuvaili.

Nuoret palkitut, Wayne Rooney ja Ronaldo, olivat saapuneet Manchesterista Lontoon humuun. Ronaldon voittamaan yleisöpalkintoon pystyi antamaan äänensä FIFPRO:n kotisivujen kautta. Vuonna 2008 Ronaldo olikin sitten jo Ronaldinhon roolissa vuoden parhaana pelaajana sekä itseoikeutettuna valintana FIFPRO World XI -tähdistöjoukkueeseen.

- Peräti 62% prosenttia jäsenistämme osallistui FIFPRO World XI -äänestykseen. Ääniä tuli runsaasti kaikista jäsenmaista. Uskomme, että äänestysprosentti vain nousee, kun tämä traditio vakiintuu ja löytää vielä paremmin paikkansa pelaajien keskuudessa, FIFPRO:n pääsihteeri Theo van Seggelen ennusti – ja oli oikeassa.

Myös suomalaispelaajat ottivat uuden äänestyksen innokkaasti vastaan. Kyllähän äänestysmahdollisuus konkretisoi ihan suoraan sen, että suomalaiset pelaajat olivat aivan samassa veneessä muun maailman kanssa.

- Omat yhteyshenkilömme saivat viestin perille ja pelaajat äänestivät myös Suomessa todella innokkaasti. Tämä oli onnistunut alku ja tästä on hyvä jatkaa ja kehittää tätä jokavuotista perinnettä myös täällä Suomessa, Juhola vahvisti.

LUE AIKAISEMMAT OSAT:

OSA 1: Pelaajayhdistyksen alkujuuret johtavat 1970-luvun Tampereelle
OSA 2: Helsinkiläisten vuoro yrittää – 1990-luvun vaihteessa herättiin pysyvästi
OSA 3: Maajoukkuekolmikko aktiivisena – Pelaajayhdistys perustettiin virallisesti vuonna 1992
OSA 4: Tampereen vuoden 1994 kokous käännekohtana – Jakonen ja Koivistoinen uusina primus motoreina
OSA 5: Urheilijoiden työoikeuksien esitaistelija - Mika Palmgrenista pelaajien lainopillinen neuvonantaja
OSA 6: Kohtalokkaita arvovalintoja – Urheilijat jäivät jälkeen muusta työelämän kehityksestä
OSA 7: Tärkeitä juridisia virstanpylväitä – Monet muutokset ovat syntyneet esimerkkitapausten kautta
OSA 8: Uudenlaisia ongelmatilanteita – Edunvalvontakentällä riittää edelleen runsaasti tehtävää
OSA 9: Pelin ja pelaajan puolella – Yhdistyksen toiminta vakiintui, monipuolistui ja kansainvälistyi
OSA 10: Koulutus kannattaa aina – Pelaajille on räätälöity useita eri tutkintomahdollisuuksia
OSA 11: Suomen Pelaajayhdistys liittyi kansainväliseen kattojärjestöön 2001
OSA 12: JPY:n verkostoituminen on tuottanut tulosta
OSA 13: Jalkapallo kuuluu kaikille!
OSA 14: Näytetään punaista korttia rasismille! – Pysyvä osa Pelaajayhdistyksen arvomaailmaa
OSA 15: JPY:n strategian 11 teesiä vuodelta 2007 – ”Ydin lähtee jäsenistämme”
OSA 16: Kohti urheilujohtamisen maailmaa – FIFPRO Online Academy on etäopiskelun edelläkävijä
OSA 17: Kun sopimuksettomien pelaajien turnaus työllisti kaikki – Oslon turnauksesta tuli monivuotinen traditio
OSA 18: Lasse Näsman Cupin pitkät perinteet – Legendaarinen pilkkukisa kuuluu Suomen jalkapallokesään
OSA 19: Visiotyö polkaistaan käyntiin – Kaikki huippusarjojen pelaajat jäseniksi vuoteen 2012 mennessä
OSA 20: Oman säätiön tuki ja turva – Turvallisesti kohti huippu-uran jälkeisiä haasteita
OSA 21: JPY tarttui ottelumanipulaatio-ongelmaan – Red Button leviää myös kansainvälisillä kentillä
OSA 22: Tapaturmaturva oli monille täysin vieras asia – Lainopillisen neuvonantajan Mika Palmgrenin ohjeet tulivat tarpeeseen
OSA 23: Yhteyshenkilöt suurena apuna sopeutumisessa – "Vinkkejä ja neuvoja"