Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
11.12.2020

Pelikentiltä liikunnanohjaajaksi – Vierumäki avasi väylän pelaajille räätälöityyn ammattikoulutukseen

Nykymuotoinen Suomen Jalkapallon Pelaajayhdistys perustettiin vuonna 1992. Pelaajayhdistys julkaisee vuoden 2020 aikana juttusarjan, jossa esitellään yhdistyksen eri merkkipaaluja menneiden vuosien varrelta aina tähän päivään asti. Jalkapallon Pelaajayhdistys esittelee juttusarjassa koko JPY:n syntyhistoriaa, kehitystä ja kansainvälistymistä sekä yhdistyksen avainhenkilöitä. Juttusarja nostaa lisäksi esiin yhdistykselle merkittäviä tapahtumia, saavutuksia sekä projekteja. Suomen Jalkapallon Pelaajayhdistyksen historiaa on koonnut ja kirjoittanut turkulainen historioitsija, filosofian maisteri Petri Lavonen, jonka tekemään tutkimustyöhön juttusarja pohjautuu.


Ari-Pekka Roiko opiskeli Vierumäellä liikunnanohjaajaksi.


Jalkapallon Pelaajayhdistyksessä on aina kannettu huolta pelaajien kouluttautumisesta aktiiviuran aikana ja sen jälkeen. Jo vuonna 2000 toteutui monien pelaajien toive, kun Suomen Urheiluopistolla käynnistyi jalkapalloilijoille suunnattu oma liikunnanohjaajan perustutkintoon tähdännyt koulutus. Vierumäeltä löytyi vuosikymmenien kokemusta suomalaisista huippu-urheilijoista, mutta myös heidän haasteistaan huippu-uran jälkeen.

Jalkapalloilijoille suunnattu liikunnanohjaajan perustutkinto oli 3,5 vuotta kestävä 120 opintoviikon käytännönläheinen paketti, joka sisälsi niin lähiopetusjaksoja, kuin etäopetustakin. Koulutuskokonaisuus antoi yleiset valmiudet erilaisiin liikunta- ja vapaa-aika-alan ohjaustehtäviin. Koulutuksen aikana perehdytettiin kaikkiin yleisimpiin urheilu- ja liikuntalajeihin ja niiden ohjaamiseen. Samalla opiskelijat saivat monipuoliset perustiedot valmentamisesta, terveyskasvatuksesta sekä erityisryhmien ja kuntoliikunnan ohjaamisesta. 

Vierumäen kattava koulutus antoi mainiot valmiudet myös urheiluseuran johtamiseen ja seuran markkinointitehtäviin. Vierumäellä liikunnanohjaajan perustutkinnon suorittaneista henkilöistä monet ovat sijoittuneet juuri urheiluseurojen johtotehtäviin, mutta myös valmentajiksi, kunto- ja liikuntasalien ohjaajiksi ja kaikkein rohkeimmat liikunta-alan yrittäjiksi.

Veikkausliigassa pelanneet Tero Koskela, Ville Nylund, Ari-Pekka Roiko ja Petri Tuovinen, kuuluivat niiden uranuurtajien joukkoon, jotka pääsivät opiskelemaan nimenomaan jalkapalloilijoille suunnatulla koulutuslinjalla liikunnanohjaajiksi Vierumäellä. Nämä neljä pelaajaa kertoivat omista kokemuksistaan syksyllä 2001.

- Parasta tässä on ollut se, että etteivät harjoitukset ja pelit ole häiriintyneet lainkaan. Myönteisenä pidän myös sitä, että saa kovalla harjoituskaudella mukavasti ajatukset pois jalkapallosta. Eniten haastetta on etätehtävien tekemisessä, Tampere Unitedia edustanut Koskela myönsi.

- Vierumäellä opiskelusta on ollut hyötyä jopa kunnon suhteen, kun on päässyt kunnolla myös harjoittelemaan ja kokeilemaan myös muita lajeja. Koulua ja urheilua on ollut yleensäkin sopivassa suhteessa keskenään. Opettajat ovat erittäin päteviä ja he ymmärtävät hyvin myös pelaajien poissaoloja, HJK:ssa puolustanut Nylund puolestaan raportoi.

- Tämä on ollut kokonaisuutena todella positiivinen kokemus. Täällä Vierumäellä on myös todella mainiot harjoitusolosuhteet, joten kunto pysyy samalla hyvänä. Olen kiitollinen siitä, että opiskelujen aikatauluihin on pystynyt itse vaikuttamaan. Todella hyvänä puolena näen myös sen, että tästä ammatista avautuu paljon erilaisia vaihtoehtoja ja valinnan mahdollisuuksia, AC Allianssissa pelannut Roiko puolestaan kiitteli.

- Minullakin on ollut maajoukkuekomennuksia, ylimääräisiä Suomen Cupin otteluita ja sopimusneuvotteluja, mutta ymmärrystä on opettajilta löytynyt koko ajan. Kaiken lisäksi täällä on loistava yhteishenki ja erinomaiset ruoat, Nylund vielä kehui.

- Vierumäen ihan yleisenä vahvuutena on se, että täällä tunnetaan, mitä on urheilijan arki. Monet pelaajat haluavat jatkaa työskentelyä myös pelaajauran uran jälkeen urheilun parissa ja täällä sellaisen ammatin opiskelu on mahdollista, Koskella vielä painotti.

Petri Tuovinen pelasi tuolloin puolestaan FC Lahden paidassa. 22-vuotias Tuovinen oli iskenyt uransa ensimmäisen liigamaalin heinäkuussa.

- Olen ollut kaikin puolin erittäin tyytyväinen opiskeluun Vierumäellä. Monimuoto-opiskelu mahdollistaa pelaamisen ja opiskelun samaan aikaan, koska iso osa opinnoista on kuitenkin etäopiskeluita. Itse Vierumäellä ollaan kahdeksan viikkoa opinnoista vuodessa, Tuovinen laskeskeli.

- On hienoa, että on saanut tällaisen mahdollisuuden. Yhdistää opiskelu ja pelaaminen. Iso kiitos tästä mahdollisuudesta kuuluu Jalkapallon Pelaajayhdistykselle, joka on tehnyt tästä mahdollisen vaihtoehdon meille pelaajille, hän suitsutti.

Vierumäki tarjosi mahdollisuuden myös ylioppilastutkinnon suorittamiseen liikunnanohjaajan opintojen jälkeen. Varsinaiset lukio-opinnot suoritettiin oman kotipaikkakunnan aikuislukiossa. Tämä yhdistelmä avasi mahdollisuudet myös jatko-opintoihin. Se antoi kelpoisuuden alan ammattikorkeakouluopintoihin. Lisäksi se avasi väylän korkeakoulujen suuntaan. 

Seuraavana vuonna, syksyllä 2002, perustettiin kuin tilauksesta Suomen Urheilijoiden Koulutus- ja Ammatinedistämissäätiö, jonka tarkoituksena on ollut alusta asti edistää ja tukea huippu-urheilijoiden koulutusta, ammattiin valmistumista, ammatissaan kehittymistä sekä yleistä sopeutumista urheilu-uran jälkeiseen elämään ja arkeen.

- Säätiön tehtävänä on sopeuttaa huippu-urheilijoita aktiiviuran jälkeiseen elämään sekä ohjata heitä ennen kaikkea koulutuksen pariin. Yritämme opastaa pelaajia opintoasioissa ja tarjota heille myös mahdollisuuksia siihen riittävän ajoissa, Pelaajayhdistyksen hallituksen jäsen Heikki Haara painotti.

LUE AIKAISEMMAT OSAT:

OSA 1: Pelaajayhdistyksen alkujuuret johtavat 1970-luvun Tampereelle
OSA 2: Helsinkiläisten vuoro yrittää – 1990-luvun vaihteessa herättiin pysyvästi
OSA 3: Maajoukkuekolmikko aktiivisena – Pelaajayhdistys perustettiin virallisesti vuonna 1992
OSA 4: Tampereen vuoden 1994 kokous käännekohtana – Jakonen ja Koivistoinen uusina primus motoreina
OSA 5: Urheilijoiden työoikeuksien esitaistelija - Mika Palmgrenista pelaajien lainopillinen neuvonantaja
OSA 6: Kohtalokkaita arvovalintoja – Urheilijat jäivät jälkeen muusta työelämän kehityksestä
OSA 7: Tärkeitä juridisia virstanpylväitä – Monet muutokset ovat syntyneet esimerkkitapausten kautta
OSA 8: Uudenlaisia ongelmatilanteita – Edunvalvontakentällä riittää edelleen runsaasti tehtävää
OSA 9: Pelin ja pelaajan puolella – Yhdistyksen toiminta vakiintui, monipuolistui ja kansainvälistyi
OSA 10: Koulutus kannattaa aina – Pelaajille on räätälöity useita eri tutkintomahdollisuuksia
OSA 11: Suomen Pelaajayhdistys liittyi kansainväliseen kattojärjestöön 2001
OSA 12: JPY:n verkostoituminen on tuottanut tulosta
OSA 13: Jalkapallo kuuluu kaikille!
OSA 14: Näytetään punaista korttia rasismille! – Pysyvä osa Pelaajayhdistyksen arvomaailmaa
OSA 15: JPY:n strategian 11 teesiä vuodelta 2007 – ”Ydin lähtee jäsenistämme”
OSA 16: Kohti urheilujohtamisen maailmaa – FIFPRO Online Academy on etäopiskelun edelläkävijä
OSA 17: Kun sopimuksettomien pelaajien turnaus työllisti kaikki – Oslon turnauksesta tuli monivuotinen traditio
OSA 18: Lasse Näsman Cupin pitkät perinteet – Legendaarinen pilkkukisa kuuluu Suomen jalkapallokesään
OSA 19: Visiotyö polkaistaan käyntiin – Kaikki huippusarjojen pelaajat jäseniksi vuoteen 2012 mennessä
OSA 20: Oman säätiön tuki ja turva – Turvallisesti kohti huippu-uran jälkeisiä haasteita
OSA 21: JPY tarttui ottelumanipulaatio-ongelmaan – Red Button leviää myös kansainvälisillä kentillä
OSA 22: Tapaturmaturva oli monille täysin vieras asia – Lainopillisen neuvonantajan Mika Palmgrenin ohjeet tulivat tarpeeseen
OSA 23: Yhteyshenkilöt suurena apuna sopeutumisessa – "Vinkkejä ja neuvoja"
OSA 24: Todellista glamouria ja tähtiloistetta – Suomalaisetkin mukaan äänestämään FIFPro World XI -tähdistö
OSA 25: Kentällä pitää olla kivaa! – Pelaajat veivät kouluihin kiusaamisen vastaista viestiä
OSA 26: Henkilökohtaisia etuja ja kollektiivista turvaa – Pelaajayhdistyksen jäsenyys on huippujalkapalloilijan etuoikeus
OSA 27: Welcome to Finland! – Ulkomaalaispelaajien tervetuliaispaketti tuli tarpeeseen