Liity Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseneksi! Rekisteröidy jäseneksi tästä.
21.12.2020

Parasta asiantuntemusta – Pelaajayhdistys äänestää aina vuoden parhaat

Nykymuotoinen Suomen Jalkapallon Pelaajayhdistys perustettiin vuonna 1992. Pelaajayhdistys julkaisee vuoden 2020 aikana juttusarjan, jossa esitellään yhdistyksen eri merkkipaaluja menneiden vuosien varrelta aina tähän päivään asti. Jalkapallon Pelaajayhdistys esittelee juttusarjassa koko JPY:n syntyhistoriaa, kehitystä ja kansainvälistymistä sekä yhdistyksen avainhenkilöitä. Juttusarja nostaa lisäksi esiin yhdistykselle merkittäviä tapahtumia, saavutuksia sekä projekteja. Suomen Jalkapallon Pelaajayhdistyksen historiaa on koonnut ja kirjoittanut turkulainen historioitsija, filosofian maisteri Petri Lavonen, jonka tekemään tutkimustyöhön juttusarja pohjautuu.


Alokas Jari Litmanen palkittiin Vuoden pelaajana kaudella 1990. Haastattelijana Sarjaseurat ry:n pj Risto Hannula ja keskellä SPL:n puheenjohtaja Pentti Seppälä. Oikealla maajoukkueen päävalmentaja Jukka Vakkila.

Jalkapallon Pelaajayhdistys palkitsee aina kauden päätteeksi parhaat pelaajat. Nämä palkinnot ovat pelaajien keskuudessa erityisen arvostettuja, koska näiden valintojen takana ovat tänä päivänä pelaajat itse.

Vuoden liigapelaaja on valittu vuodesta 1990 asti ja ensimmäisen kiinnityksen palkintoon on saanut itse Jari Litmanen. Vuodesta 1995 asti on äänestetty myös vuoden tulokas, vuoden liigatuomari sekä naisten paras liigapelaaja. Vuodesta 2002 lähtien on valittu myös Ykkösen vuoden pelaaja. Nykyisin pelaajat äänestävät myös vuoden pelaajat sekä pelipaikkojen parhaat Kansallisesta Liigasta, naisten Ykkösestä sekä miesten Ykkösestä ja Kakkosesta.

Vuoden 2007 osalta palkinnot jaettiin Captain´s Ball -päätösgaalassa Helsingin Hotelli Kalastajatorpalla. Vielä silloin pelaajat eivät vaikuttaneet valintoihin ihan täysin.

- Vuoden liigapelaaja ja -tulokas palkinto on valittu perinteisesti yhteistyössä Veikkausliigan kanssa. Vuoden erotuomari ja Ykkösen vuoden pelaaja -palkinnot ovat jo alun perin jo pelaajien äänestämiä. Naisten paras liigapelaaja palkittiin nyt ensimmäistä kertaa meidän järjestämän äänestyksen kautta ja siitä tulee pysyvä traditio, Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Markus Juhola lupasi päätösgaalassa 2007.

Naisten ensimmäisen pelaajaäänestyksen ääniharava oli FC Hongan pelaaja Eveliina Saranpää. Kokenut Saranpää oli pelannut jo 11 kautta liigatasolla ja hän oli erittäin ratkaiseva pelaaja, kun espoolaisjoukkue kruunattiin Suomen mestariksi kauden päätteeksi. Saranpää oli palkinnon saamisen aikaan vähän kahden vaiheilla, jatkuuko pelaajaura enää ollenkaan.

- Jos ura vielä jatkuu, se jatkuu vain ja ainoastaan Hongan paidassa. Olen todella kiitollinen saamastani luottamuksesta, palkinto tuli ihan yllätyksenä, Saranpää kiitteli.

- Eveliina on valmennettavana ihanteellinen, koska kaikesta tekemisestä huokuu ammattimaisuus. Hän osaa ja haluaa kantaa vastuuta, erityisesti tiukoissa paikoissa. Hän on myös selkeä voittajatyyppi, FC Hongan silloinen päävalmentaja Marko Saloranta ylisti suojattiaan.

Veikkausliigan vuoden parhaaksi pelaajaksi valittiin puolestaan Tampere Unitedin keskikentän kapellimestari Juska Savolainen. Hänen kautensa oli mennyt mestarijoukkueessa niin nappiin, että edessä oli siirto norjalaisseura Rosenborgiin. Myös Savolainen oli ihan aidosti yllättynyt palkinnostaan.

- Valinta tuli kyllä ihan puskista, en osannut odottaa ollenkaan. Minulla on käynyt ehkä tuuri siinä, että joku on rustannut vain Savolainen ja tarkoittanutkin Vili-veljeäni, Savolainen nauratti juhlayleisöä.

Savolaisen uskoi, että palkinnon saamista auttoi paljon se, että hän pelasi Suomen parhaassa seurassa. Hän piti palkinnon oman seuran hallussa, sillä vuonna 2006 parhaaksi liigapelaajaksi valittiin Tampere Unitedin Jarkko Wiss.

- Jos olisin pelannut missä tahansa muussa seurassa Veikkausliigassa, en olisi saanut tätä palkintoa. Omat ja joukkueen onnistumiset kasvattavat aina itseluottamusta, mutta en ole ollut omassa joukkueessa yhtään arvokkaampi pelaaja kuin kuka tahansa muu joukkueen pelaaja. Olemme tehneet joukkueena niin paljon töistä, että jos tämän palkinnon saisi jakaa osiin, mielelläni sen tekisin, Savolainen korosti.

Savolainen toimi vuonna 2007 myös Pelaajayhdistyksen hallituksessa kunnostautuen erityisesti pelaajien koulutusasioissa.

Vuoden liigatulokkaan titteli meni TPS:n nuorelle maalivahdille, Jukka Lehtovaaralle. Hän pelasi ensimmäisen liigakautensa ja nosti raitapaidat yhdentoista vuoden tauon jälkeen SM-pronssille. Lehtovaaran hienoa tulokaskautta kuvasti hyvin se, että hänet valittiin samalla koko Veikkausliigan parhaaksi veskariksi.

19-vuotias TPS-maalivahti lähti kauteen allaan vain kaksi Veikkausliigaottelua. Hän pelasi nuoresta iästään huolimatta erityisesti tasaisen kauden, eikä heikkoja hetkiä tullut. Pelejä kertyi yhteensä 24. Lehtovaara muistutti samalla, että koko Turun Palloseura puolustus puolusti Turkuun mitalin. Lehtovaara kiittelee myös TPS:n päävalmentaja Mixu Paatelaista saamastaan vastuusta raitapaitojen tolppien välissä.

- Yhteistyö puolustajien kanssa sujui koko ajan hyvin ja kommunikaatio toimi. Minulla on käynyt hyvä tuuri siinä mielessä, että olen saanut seurassa koko ajan olla hyvässä valmennuksessa, joka antaa myös vastuuta, Lehtovaara muistuttaa.

Vuoden parhaan erotuomarin titteli napsahti ensimmäistä kertaa helsinkiläiselle Tero Niemiselle. Viimeiset kolme titteliä oli voittanut kaarinalainen Jouni Hyytiä. Nieminen kuului siihen lupaavaan erotuomareiden kaartiin, joka debytoi Veikkausliigassa kaudella 1998. Niemisellä on myös itsellään pelaajataustaa FC Hongan ja VJS:n riveistä.

- Minun mielestäni erotuomarin olemus ja persoona liittyvät kiinteästi toisiinsa. Ne eivät saa olla ristiriidassa, mutta hyvän ja luotettavan erotuomarin ihanteet voivat olla hyvinkin erilaisia, Nieminen filosofoi.

Ykkösen vuoden parhaaksi pelaajaksi valittiin RoPS:n keskikenttäpelaaja Dejan Godar. 29-vuotias kroaatti oli nostamassa rovaniemeläisiä kauden 2007 päätteeksi takaisin Veikkausliigaan. Godar on pelannut RoPS-paidassa jo kaudesta 2003 lähtien ja liiganousu oli hänelle jo toinen. Hänet tunnetaan erityisesti erikoistilanteiden taitajana, jonka tavaramerkkinä olivat juonikkaat vapaapotkut. Godar on edustanut kotimaansa Kroatian liigassa seuroja nimeltä Inker ja Osijek.

2010-luvun vakiintuneita palkintomuotoja ovat Veikkauksen kanssa yhteistyössä valitut kuukauden parhaat pelaajat. Kuukauden pelaajat on valittu Veikkausliigassa, Kansallisessa liigassa sekä miesten ja naisten Ykkösessä sekä naisten ja miesten Futsal-liigoissa. Nämä valinnat ovat olleet alusta asti pelaajien itsensä äänestämiä.

Kauden päätteeksi Pelaajayhdistys organisoi äänestyksen, jossa valitaan jokaisen sarjan parhaan pelaajan lisäksi myös pelipaikkakohtaiset parhaat pelaajat. Palkitsemisilla halutaan kunnioittaa ja tuoda esille eri pelipaikoilla loistaneita pelaajia, jotka ovat esityksillään voittaneet muiden pelaajien arvostuksen.

LUE AIKAISEMMAT OSAT:

OSA 1: Pelaajayhdistyksen alkujuuret johtavat 1970-luvun Tampereelle
OSA 2: Helsinkiläisten vuoro yrittää – 1990-luvun vaihteessa herättiin pysyvästi
OSA 3: Maajoukkuekolmikko aktiivisena – Pelaajayhdistys perustettiin virallisesti vuonna 1992
OSA 4: Tampereen vuoden 1994 kokous käännekohtana – Jakonen ja Koivistoinen uusina primus motoreina
OSA 5: Urheilijoiden työoikeuksien esitaistelija - Mika Palmgrenista pelaajien lainopillinen neuvonantaja
OSA 6: Kohtalokkaita arvovalintoja – Urheilijat jäivät jälkeen muusta työelämän kehityksestä
OSA 7: Tärkeitä juridisia virstanpylväitä – Monet muutokset ovat syntyneet esimerkkitapausten kautta
OSA 8: Uudenlaisia ongelmatilanteita – Edunvalvontakentällä riittää edelleen runsaasti tehtävää
OSA 9: Pelin ja pelaajan puolella – Yhdistyksen toiminta vakiintui, monipuolistui ja kansainvälistyi
OSA 10: Koulutus kannattaa aina – Pelaajille on räätälöity useita eri tutkintomahdollisuuksia
OSA 11: Suomen Pelaajayhdistys liittyi kansainväliseen kattojärjestöön 2001
OSA 12: JPY:n verkostoituminen on tuottanut tulosta
OSA 13: Jalkapallo kuuluu kaikille!
OSA 14: Näytetään punaista korttia rasismille! – Pysyvä osa Pelaajayhdistyksen arvomaailmaa
OSA 15: JPY:n strategian 11 teesiä vuodelta 2007 – ”Ydin lähtee jäsenistämme”
OSA 16: Kohti urheilujohtamisen maailmaa – FIFPRO Online Academy on etäopiskelun edelläkävijä
OSA 17: Kun sopimuksettomien pelaajien turnaus työllisti kaikki – Oslon turnauksesta tuli monivuotinen traditio
OSA 18: Lasse Näsman Cupin pitkät perinteet – Legendaarinen pilkkukisa kuuluu Suomen jalkapallokesään
OSA 19: Visiotyö polkaistaan käyntiin – Kaikki huippusarjojen pelaajat jäseniksi vuoteen 2012 mennessä
OSA 20: Oman säätiön tuki ja turva – Turvallisesti kohti huippu-uran jälkeisiä haasteita
OSA 21: JPY tarttui ottelumanipulaatio-ongelmaan – Red Button leviää myös kansainvälisillä kentillä
OSA 22: Tapaturmaturva oli monille täysin vieras asia – Lainopillisen neuvonantajan Mika Palmgrenin ohjeet tulivat tarpeeseen
OSA 23: Yhteyshenkilöt suurena apuna sopeutumisessa – "Vinkkejä ja neuvoja"
OSA 24: Todellista glamouria ja tähtiloistetta – Suomalaisetkin mukaan äänestämään FIFPro World XI -tähdistö
OSA 25: Kentällä pitää olla kivaa! – Pelaajat veivät kouluihin kiusaamisen vastaista viestiä
OSA 26: Henkilökohtaisia etuja ja kollektiivista turvaa – Pelaajayhdistyksen jäsenyys on huippujalkapalloilijan etuoikeus
OSA 27: Welcome to Finland! – Ulkomaalaispelaajien tervetuliaispaketti tuli tarpeeseen
OSA 28: Pelikentiltä liikunnanohjaajaksi – Vierumäki avasi väylän pelaajille räätälöityyn ammattikoulutukseen